Preskoči na glavno vsebino

UDBA; Marco Polo

Janšev hlapec pred sodiščem

26. Septembra davnega leta 1955, se je v Lescah rodil Jože Dežman. Njegov stric Anton Dežman je bil narodni heroj, kar je malega Jožeta zaznamovalo za vse življenje. Stric se ni ukvarjal s slabotnim in vedno umazanim nečakom, zato je slednji zasovražil vse, kar je bilo povezano z njegovim stricem, partizani in NOV.

Jože Dežman je prvo službo nastopil v Kranjskem muzeju. Pisalo se je leto 1979. Jugoslavija je vrela od nacionalizma, Tita so zapuščale moči, Jože Dežman pa se je odzval klicu Udbe. Desetletja kasneje je Dežman svoje sodelovanje z Udbo opravičeval, »Češ, bil sem prisiljen«.

Prisiljen ali ne, poročila Udbi je pisal vse do leta Decembra 1989. Imel je celo istega mentorja kot Zmago Jelinčić, znanega udbovca Braneta Lukaća. Dežmanov udbovski dosje je leta 1992 Janša pridobil od Brejca. Takrat je Brejc Janši izročil več kot 2000 dosjejev znanih Slovenk in Slovencev. Dosje Dežmana, ki nosi kodno ime »Marco Polo«, nisem nikoli prebral. Zato ne morem soditi kaj je Dežman za Udbo v resnici počel. Tisti, ki so ga brali pa pravijo, da gre za prvovrstnega zagrizenega »cigana«. Stebri Udbe, so takšnim rekli šefi nekoč.

V letih, ko sem bil del ekipe Janeza Janše, sem Dežmana večkrat srečal. Vedno se je motovilil okoli farškega korita in se prilizoval mlajšim varnostnikom. Kakšno vlogo je imel v tistem času v omrežju Janše,  mi ni bilo znano. Ko smo ponarejali arhivske dokumente, pa so mi stvari postale jasne. Jaz, Njavro, Oražem in Hočevar smo se ob Ljubljanici večkrat sestali z njim, nazadnje v pizzeriji Trta. Vedno je šlo za papirje iz arhiva in njihovo ponarejanje, posebne želje pa je Njavru zaupal na štiri oči. Do ostalih je bil vedno nezaupljiv in zadržan.

Domobranska gnoja
Kot direktor Muzeja novejše zgodovine se je zapletel v spolni škandal v ljubljanski Stolnici. Podrobnosti v javnosti niso znane, ker je bila kazenska ovadba prijavitelja (žrtve) kasneje umaknjena. Na željo Janeza Janše je postal predsednik komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Takrat so se sestali Janša, Dežman in Valič Zverova. Janša jima je »položil« na srce, da naj se ukvarjata izključno z »zločini« komunističnih partizanov. Cerkev in domobranski boj pa je potrebo rehabilitirati in ljudem predstaviti žrtve komunističnih zločinov. V povezavi s tem je RTV podgana Joško Možina dobil posebne zadolžitve. Kakšne, vam je najbrž znano.

Jože Dežman je v sodelovanju z Romanom Leljakom ponaredil ali na novo spisal arhivske dokumente, ki blatijo 97 državljank in državljanov Slovenije. Med drugim je sodeloval pri ponarejanju udbovskih papirjev o Franciju Perčiču. Mnoge od teh žrtev najdete v straniščnih verzijah Leljakovih bukev.

Nazi image
Na stara leta se je Dežman vpisal na Teološko fakulteto in jo leta 2014 uspešno zaključil. Od takrat je še bolj radikaliziran in odločen, da umaže družinsko ime, slavo svojega strica in se dokončno zapiše vicam.


Aprila 2017 je KPK dobila prijavo. Šlo je za zlorabe in korupcijo v zvezi z Muzejem novejše zgodovine, ovadena pa Dežman in Valič Zverova. In kaj je storil Štefanec? Poklical je Janeza Janšo in mu zašpecal prijavitelja in vsebino ovadbe. KPK je prijavo zavrgla, prijavitelj pa ni več član SDS.

P.S. SDS v sodelovanju z SNS organizira tečaj padalstva. Prijave sprejemajo na letališču v Lescah. Tečajnik je tudi domačin Dežman.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Posvojenec iz Albanije - Ivan Janez Janša

Ivani Jansha SDS   Albanec Janez Janša 17. septembra 1958 je bil v vasi Fushë Kosovë (Kosovo Polje) v bližini Prištine rojen Ivani Jansha, sin Kosovarja Fatmirja Janshe in Makedonsko-Albanske matere Zamire Beqiraj. Ko je bil Ivani še otrok, sta ga biološka starša dala v posvojitev domobranskima rejnikoma iz Grosupljega. Ob prihodu v Slovenijo je bil krščen in pri krstu dobil ime Janez. Albanski priimek in ime Ivani Jansha so poslovenili, tako da je bil od tedaj znan kot Ivan Janez Janša. Janša se je celotno življenje zavedal svojih albanskih korenin, a jih je pred javnostjo uspešno skrival, dokler niso raziskovalni novinarji izbrskali zgodbo o njegovem pravem poreklu. Kot otrok je bil v okupiranem Kosovu velikokrat deležen zaničevanja Srbskih oblasti, kar ga je tako travmatiziralo, da ima še danes patološki odpor proti Srbom in vsem priimkom na IĆ... nazadnje proti migrantom. Ko je bil še mladinec, so sovaščani v Grosupljem večkrat podvomili o njegovem poreklu, saj obrazna

Blog Mikstone in tat Mazzo Van Klein

Najbrž ste opazili, da bloga mikstone.si ni več. Pričakoval sem to potezo, ker sem Matjaža Kleina zaradi kraje naročnin., kraje domene, izsiljevanja in goljufije prijavil policiji. Nisem hotel tega javno reševati, zato sem najavil novo spletno stran, a zdaj je kar je. Zadnji mesec mi je blokiral dostop do naročnikov, ker mi je kradel denar.   Karkoli se zdaj dogaja ali se bo dogajalo na mikstone,si, ni več moje delo, ker mi je Matjaž Klein ukradel domeno in blokiral dostop. Danes sem zapisal, da se s spletno stranjo ukvarjajo kriminalisti. No, to je to.  Nova spletna stran bo v tem tednu na mikstone.com  Tole je objavil, tat iz Polja :) MIKSTONE   V izogib še večji finančni škodi, neporavnanih vseh dogovorjenih finančnih obveznostih ter zaradi skrajno nemoralnega odnosa s strani pisca vsebin tega bloga, blog ne bo več dosegljiv.   Hvala za razumevanje, Mazzo Še večji škodi? Kakšne finančne obveznosti naj bi jaz imel do tega fuk fehtarja in kvazi fotografa? 1/3 naročnin vsak mesec si je