Skupno število ogledov strani

sreda, 14. februar 2018

PLANICA dark side


Pred novim letom sem iz Beograda dobil zajetno škatlo dokumentacije. Gre za stare spise zvezne Udbe. Površno sem pregledal, kar mi je prinesel upokojenec iz Srbije, a mi ni noben fascikel vzbudil zanimanja. Upal sem, da bom našel kakšno packarijo o tistih, ki jih danes ne prebavljam. Znanca iz Srbije, ki je imel dostop do zveznega arhiva, sem prosil za karkoli v zvezi s Slovenijo v 80-ih. Da je imel dostop do arhiva preden se je upokojil, ni preverjen podatek. V resnici ne vem od kje izvira to gradivo. Zadnji mesec me je minilo pisanje. Zakaj, vam ne bom razlagal. Tisti nejeverni pa boste itak jutri slišali, na koliko je ocenjeno provokativno pisanje o slabih ljudeh. Cca 3 leta so v igri za Igro.

Ker mi ni do pisanja, nabijam NBA 2K. In v tem sem celo zelo uspešen. Pa ni to tema, internetni basket! Je pa povezana s športom, če je seveda resnična. Da ne zaidem. Spet sem šel pregledovat fascikle in našel sem poročilo, ki se bere kot napet politični triler. Poročilo je podpisal načelnik slovenske Udbe, naslovljeno je na več naslovov. Od vrha partije do predsedstva Jugoslavije. Kraj dogodka je bila Planica sredi osemdesetih.

Vzhajajoča zvezda skakalnega športa J. W. iz DDR je navezal stik s članom jugoslovanske reprezentance. Prosil ga je za pomoč pri prebegu iz reprezentance DRR na tekmi svetovnega pokala v Planici. Za namero J.W. je izvedela tajna služba Stasi in v Planico poslala po oceni operativcev SDV približno 200 agentov, ki so se pomešali med navijače in strokovne službe na terenu.

J.W. je svojo namero uresničil. Po poizkusni seriji se je izmuznil varnostnikom v reprezentanci, član jugoslovanske reprezentance pa ga je skril v bivalnik serviserja jugoslovanskih smuči. V Planici je nastal preplah. Politični škandal mednarodnih razsežnosti je bil neizogiben, piše načelnik slovenske Udbe šefu v Beograd. Jugoslovanski reprezentant je o dogajanju obvestil pomočnika glavnega trenerja in pomočnik glavnega trenerja je postal osrednja figura »škandala«.

Člani DDR reprezentance (vsi agenti Stasija), so od naših zahtevali izročitev J. W. O dogajanju v dolini pod Poncami je bil obveščen vrh države, obveščen je bil takratni predsednik DDR, iz Beograda je prišla depeša, da naši takoj izročijo J.W. . Temu je se uprl pomočnik glavnega trenerja, ker naj bi dal mlademu Nemcu besedo, da ga bo skril.

Pomočnika je na kraju aretirala republiška SDV ob asistenci milice. Reprezentančni skakalec je podporo za J.W. iskal med ostalimi reprezentanti. Bližal se je začetek prve serije, drama z J. W. pa se je zapletala.

Iz Beograda je prišla nova depeša.
O.P. Bom nadaljeval prihodnjič, ker še nisem vsega prebral. Imen ne bom omenjal, da me kdo ne bo tožil. So pa vpleteni v ta dogodek zelo znani obrazi iz sveta skakalnega športa in takratne politike. In nihče v tej zgodbi ni negativen lik. Vsaj iz strani »naših# ne.