Skupno število ogledov strani

sobota, 20. december 2014

Gospodar


Prednovoletni čas ima svoj čar. Spomini na poletje še niso zbledeli, temperature pa se že nekaj časa vrtijo okoli ničle. Ulice so polne vrveža, vonj po specialitetah balkanske in Slovenske kulinarike pa zopet kraljuje na obrežju najlepšega mesta na svetu. Bolj kislo se te dni na ulicah svojega mesta drži župan Janković. Kljub nepričakovanem darilu Višjega sodišča, ki ga je opralo vsakršne krivde v zadevi Tritonis, je Janković v silnih težavah. Družinska ekonomija je sesuta in v katastrofalnih rdečih številkah. Mestno blagajno je izmolzel in mesto zadolžil za dve generaciji, zato tam nima več kaj vzeti. Edina rešitev je bil stolček Janeza Kocjančiča, ki bi Jankovića katapultiral v nesramno bogat svet sponzorjev in donatorjev Olimpijskih komitejev po vsem svetu. Za zmago je šel Janković na nož in pod mizo hkrati. Rezultat pa vam je znan. S težavo je izrinil in prevaral nosilca olimpijske medalje Vehovarja, potem pa se je pot končala. Zoran Janković nadaljuje s serijo porazov, mit o super uspešnem ekonomistu in rešitelju Slovenije so strici, tete in njihovi mediji dodobra pohodili in razgalili vso bedo surovega obličja resnice. Zoran in Janez sta tako različna, pa v resnici tako zelo podobna pacienta!

Janez! Janez Janša je zmagovalec leta. Ni to eden od napisov na transparentu iz zbirke Odbora2014, ampak dejstvo. Čeprav ga je Slovensko sodstvo obsodilo na vseh stopnjah, to ni zadostovalo. Proti tej sodbi se bom boril z vsemi pravnimi, političnimi in ostalimi sredstvi. In svoje grožnje je Janez uresničil. Ker mu je bilo od samega začetka jasno, da bo s pravnimi sredstvi pogorel, je vse sile fokusiral v politična in ona druga sredstva. Pri Janezu so že politični prijemi izjemno sporni, da o onih drugih sploh ne govorim. V resnici si ne znam prestavljati, kakšen stampedo desne srenje je sprožil v svojo obrambo. Ni družbene pore v državi, kamor Janša ni pronical s svojo »krivično« sodbo in zaroto udbomafije. Sodba v zadevi Patria je v resnici razgalila Slovensko družbo. Kdo je kdo in kdo s kom ovce krmi.

Posebna zgodba je Ustavno sodišče. Janša in Matoz niti nista skrivala dejstva, da je neformalno para omrežje »rumenih kravat« močnejše od tistega, kar je bilo položeno v temelje in zibelko demokracije na Slovenskem. Najbrž bi bilo v prihodnosti smiselno razmisliti o atributu izločitve zaradi politične pripadnosti. Čeprav je že sama misel skregana z logiko, saj je vse ustavne sodnike imenovala politika. Ernest Petrič še najmanj skriva, da mu srce bije za Janeza Janšo. Že z obiskom  poroke Janše z Bačovnikovo je prekršil meje sodniške etike. Ker gre za ustavne sodnike, ki morali biti še posebej pozorni in dosledni v nastopih v javnem življenju. Pa ne gre samo za Petriča. Janša je ustvaril omrežje, ki ga neformalno vodi Lovro Šturm, vključuje pa celo vrhovnega sodnika kazenskega oddelka Marka Šorlija in vrhovno sodnico Barbaro Zobec. Da o vseh štirih ustavnih sodnikih sploh ne govorim. S tem Janši na koncu sodi njegovo omrežje, ne pa stroka. Gre za zmago podle in pritlehne politike, ki v svojem sprevrženem delovanju uničuje vse, kar jim stoji na poti.

Janez v svojih scenarijih udbovskih zarot proti njemu potrebuje sovražnike. Ker razen nasprotnikov in tistih, ki so se po službeni dolžnosti primorani ukvarjati z njim, sovražnikov nima, si jih enostavno izmisli. Ta družba je res dvolična. Mariborska tragedija ni nikogar izučila. Se je slučajno kdo vprašal, kako se počutijo vsi tisti ljudje, ki so zaradi opravljanja svoje službe vsak dan tarča Janševih jurišnikov? Od skrajno žaljivih zapisov na transparentih Odbora2014, do dnevnega napadanja in žaljenja na twiterju, Reporterju, Demokraciji in spletni strani SDS. Kje je dno te Janezove ovčereje?

Gospodar in hlapec. Ali bolj aktulano #tačko dalPosebna zgodba našega časa je Borut Pahor. Propadli šef stranke in najbolj katastrofalen predsednik vlade do zdaj, je postal še predsednik države. Za to se lahko zahvali Janezu Janši. In verjemite mi, zahvaljuje se mu vsak dan. Kar se Janezu zahoče, to predsednik države Borut stori. Pa naj gre za rokovanje v parlamentu ali obisk domobranske veselice v Kočevski reki danes. Posebej trpko je bilo njegovo sporočilo ob odhodu Janše na prestajanje kazni. Pravnomočnega obsojenca je tolažil po telefonu, potem ko se je vrh cerkve večer prej na večerji zjokal nad rdečimi krivicami, ki so zadele Janeza. V istem času ga je za srečanje in moralno podporo zaprosil predsednik Vrhovnega sodišča. Malseša je zmotno pričakoval, da bo predsednik države s svojo avtoriteto in integriteto zaščitil institut pravosodja, ki je dnevno napadan s strani Janševih vernikov. Borut Pahor je še enkrat več pokazal, kdo je njegov gospodar! klapEND

Izviren tekst je bil objavljen na uradni spletni strani Mikstone blog