Skupno število ogledov strani

ponedeljek, 09. junij 2014

Vinko Levstik-zločini domobrancev

Vinko Levstik

Se spomnite tega ZLOČINCA domobranca,kasneje črnorokca kaplarja VINKA LEVSTiKA?
Ko 15. junija 2001 petčlanski senat okrožnega sodišča v Ljubljani razglasil 76-letnega nekdanjega domobranskega črnorokca za krivega vojnega hudodelstva zoper vojne ujetnike. Sodni senat je ocenil, da je Levstik med drugo svetovno vojno kot podnarednik 114. čete slovenskega domobranstva deloval proti pravilom mednarodnega prava in kršil načela ženevske konvencije iz leta 1929, ker je ustrelil dva ujeta partizana ALOJZA MAROLTA in BORIVOJA JELINIČA-BORČIJA.Za uboj dveh zajetih partizanov,mu je sodni senat prisodil 12 let zapora.
Po obsodbi se ni več vrnil v Slovenijo,ampak je ostal v Italiji,kamor je po koncu vojne tudi pobegnil in živel v Rimu. Na žalost je po nekem padcu umrl v Gorici.Na žalost pa zato,ker bi moral ta ZLOČINEC odsedet v zaporu.
Znan je bil po tem,da je bil odlikovan po še drugih zločinih,kjer se je tekmoval v hudodelstvu z črnorokcem IVAN-om KOŽAR-jem.
Na Turjaku,v Velikih Laščah in okolici so bila dolgo deljena mnenja o tem,kdo je bil hujši morilec:Vinko Levstik doma iz vasi Hudi konec pri sv.Gregorju nad Sodražico ali Ivan Kožar mlad kmečki fant iz Javorij pri Turjaku.
Domobranski zločinec je bil znan v "boju na nož in pest",ko so napadli neko partizansko komandno mesto l.1944 in so kuharico komande mesta UBILI Z NOŽEM. MARIJO URŠIČ z Iga pa so ujeli,ji ODREZALI PRSI in NATO ZABODLI NOŽ V SPOLOVILO. VSE TO JE MORALA GLEDATI NJENA MAMA, KJER SO NATO ŠE NJO UBILI.

Zločinec Levstik je bil takrat star šele 19 let,in tako KRVOLOČEN.
Priče so povedale,da je pri aretaciji oseb naklonjenih NOB-ju ZLOČINEC LEVSTIK zakričal: "ZDAJ BOSTE DOBILI PO RAJONU! ŽIVELA ČRNA ROKA!"
Že med vojno se je domobranski zločinec Vinko Levstik hvalil,da je ubil nad 50 partizanov in somišljenikov OF,o čemer so poročali rajonski funkcionarji in VOS.


MIKSTONE povezava                                                                  

                                                                                  GAMS! priporočam!