Skupno število ogledov strani

sreda, 04. junij 2014

Človek ne jezi se!


Vrste v jedilnici skoraj ni bilo. Meho je vzel pladenj in naložil krožnik juhe. Potem se je napotil proti drugi vrsti. Paznikom v jedilnici je popustila pozornost, saj je Milić pridno sedel v kotu jedilnice. Na cigana Meha ni bil pozoren nihče. Obilen kot je, se je zrinil med drugo in tretjo vrsto miz, potem pa se je zgodilo. Meho je zlil vročo juho za vrat prvemu narkomanu, da je ta kriče skočil pokonci. Takrat je njegovemu sosedu zabil nož v vrat. Đanki, ki je fasal rezilo pod goltanec, ni niti kriknil. Samo prebledel je in spolzel iz stola. Curek krvi ga je pošprical, ko je potegnil rezilo iz vratu in zamahnil proti naslednjemu. Jedilnica je obnemela od šoka. Vsi trije pazniki so stisnili alarm in skočili proti drugi vrsti. Preden so cigana Meha obvladali in podrli na tla, sta v krvi obležala dva narkomana. Tretji pa je stokal zaradi opekline za vratom.

Dejan je mirno gledal napad in se smehljal. Gorenak je sedel v četrti vrsti skupaj z Leljakom in prestrašeno opazoval dogajanje. Sklonil se je k Leljaku in mu prišepnil, da za tem stoji kreten iz njegove sobe. Nedeljsko kosilo se je končalo v mlaki krvi. Četa paznikov je razgnala obsojence v sobe, da so lahko reševalci opravili svoje delo. Enemu ni bilo več pomoči. Meho ga je poslal v večna lovišča. Drugega pa so komaj rešili, saj je rezilo za nekaj milimetrov zgrešilo glavno žilo na vratu. Opečenega narkiča pa so oskrbeli na kliniki za opekline.

Dejan je pred jedilnico počakal Gorenaka. Ko je prišel v spremstvu Leljaka, je priletela klofuta. Besno ga je vprašal, zakaj sedi s tem prevarantom, se ozrl okoli sebe in užgal še Leljaka. Debeli prevarant je izgubil ravnotežje in padel. Gorenak ga je hotel pobrati in mu je ponudil roko. Zdaj je Dejan zares popizdil. Z brco je Gorenaka poslal v sobo, ležečega Leljaka pa je pljunil in pripomnil;

"Gotov si ustaša"!

V tem sta iz jedilnice prišla paznika Ličina in THC. Dejan je začel kriliti z rokami in klicati na pomoč. Ličina je debelo gledal ležečega goljufa in Milića in skušal oceniti, kaj se je zgodilo. Pa mu Dejan ni pustil maneverskega prostora za ugibanje.

"Pozlilo mu, pa se srušio. Jel tako Romane", je hinavsko zagrulil Dejan.

Pri izvajanju burleske je za trenutek pogledal na tleh ležečo smet. Leljak je ujel njegov pogled, ki ni obetal nič dobrega. Prestrašen je potrdil paznikoma, da mu je postalo slabo in je zato sedel na tla. Ličina mu ni verjel, THC pa še manj. Pomagala sta mu na noge, THC pa ga je vprašal;

"In slučajno je bil Milić poleg, ko vam je postalo slabo"?

Leljak je pokimal in bolščal v tla. Dejan pa je paznikoma zlobno navrgel;

"Dajte čoveku vode, budite ljudi"!

Ker ni mogel več zadrževati smeha, se je obrnil na peti in stekel po stopnicah. Do drugega nadstropja je preskakoval po dve stopnici. Ko je prišel na oddelek, so zaradi incidenta v jedilnici že vladale izredne razmere. Dežurna paznika sta odklenjala sobe in obsojence priganjala, naj se podvizajo. Pred vrati oddelka in pri telefonski govorilnici je stalo nekaj paznikov in pripora in polodprtega oddelka. Dežurni je naznanil, da zaradi sranja v jedilnici sprehod odpade. Obetala se je dolga in usrana nedelja. 

V sobi je Dejan Gorenaka vprašal, če je videl obračun v jedilnici? Gorenak je pokimal, čeprav je bolj malo videl. Brez očal je bil skoraj slep. Zato je v jedilnici videl samo zamegljene obrise in špricanje krvi. Smrtni strah se mu je naselil v kosti, ko mu je Dejan omenil, da je on odgovoren za dogodek! Postalo mu je jasno, da ga je Dejan vpletel v zgodbo, ki se se je končala z umorom in poskusom umora. Začel je odkimavati z glavo in ponavljati kot pokvarjena gramofonska plošča, ne, ne ne...!

"Šta ne", je popizdil Dejan?

Tebe so zbrcali na stopnišču, zato si imel edino ti motiv za maščevanje! Pizda Vinko, saj si bil policaj, pa tako zabit? Dejan je šele zdaj dojel, da je Gorenak kratke pameti.


Nedeljsko popoldne na Povšetovi je enako umiranju na obroke. Ker je sprehod odpadel, so obsojenci obtičali v sobah. Nedeljski droga market na sprehodu je tokrat odpadel. Ni hujšega za navlečene narkomane. Vsi, ki so nameravali na sprehodu kupiti drogo, se zdaj tresejo po sobah. Do večera do dvorane ni šans, da kdo pride do droge. Dejan se je zleknil na posteljo in razmišljal, kaj bi počel. Čez čas se je spomnil, da ima v omari karte in Človek ne jezi se. Brcnil je v zgornje ležišče in zavpil;

"Čoveče ne ljuti se"!

Gorenak se je zravnal na postelji, se popraskal po pleši in zinil;
"Saj se ne jezim".

Dejan se je zakrohotal in med smehom izdavil;

"Siđi dole budala jedna"!

Iz omare je privlekel škatlo"Človek ne jezi se" in figurice stresel na mizo. Gorenak je še vedno sedel na svoji postelji in debilno gledal meglene figurice na mizi. Ni mu bilo do otroških igric, Dejanu pa ni upal ugovarjati. Splezal je dol in sedel za mizo. Dejan je razgrnil igralno ploščo, Gorenak pa je pripomnil, da brez očal ne vidi pik na kocki. Dejan je pripombo preslišal in Gorenaku ponudil, da izbere barvo figuric. Gorenak je k sebi potegnil rumene figurice, Dejanu pa se je v hipu omračil um! 

"Uzmi crvene komunjara stara, šta sereš"?

Gorenak je poslušno vzel rdeče figurice in jih postavil v svojo "štalco"!

Dejan pa je pokomentiral;

"Jel to Trstenjakova, barabo jedna"?

ovca Milićeva


se nadaljuje