Skupno število ogledov strani

torek, 05. avgust 2014

Trgovina z orožjem!


Na prste ene roke bi lahko naštel vse tiste, ki smo v prvi polovici leta 1990 zaorali varnostno-obveščevalno ledino samostojne Republike Slovenije na prošnjo in pobudo Andreja Lovšina. Med temi je bil med prvimi prav Anton Peinkiher, košarkar, ki je v najtežjih in izredno nevarnih pogojih iz vrst JLA obveščal Andreja Lovšina, s strani predsednika vlade Alojza Peterleta dne 21. junija 1990 postavljenega na čelo prve slovenske vojaške obveščevalne službe.
Ko sem prebral v sobotnem Delu komentarje Andreja Lovšina in Lojzeta Peterleta na intervju Antona Peinkiherja, prav tako v Delu z naslovom Janša je razoroževal Slovenijo, me je zmotil odziv Alojza Peterleta z besedami: »Če je Peinkiher imel kaj povedati, bi moral v bran državi storiti precej prej.«
Prav tako me je presenetil odziv Andreja Lovšina, saj sem pričakoval, da bo končno povedal, kaj se je dogajalo z orožjem, in odločno stopil na stran Toneta Peinkiherja. V odzivu Andrej Lovšin z besedami: »S tem orožjem se je na drugih bojiščih lomila in zlomila napadalna moč takratne JLA oziroma vojska, ki so z njenim razpadom nastajale,« razlaga »strategijo pomoči«.
No, vse lepo in prav, vendar te strategije in poročil v zvezi s tem ne najdem ne v Lovšinovi Skriti vojni ne v Janševih Premikih.
Tudi mene so prizadele Peterletove besede, da se zdaj oglašamo, ko so nekateri že pokojni, nekateri pa zaprti in se ne morejo braniti. Zato sem se odločil, da objavim dokument, na podlagi katerega je avgusta 1994 predsednik vlade dr. Janez Drnovšek na MORS zahteval preiskave v zvezi z nedovoljeno trgovino z orožjem. Ustanovljena je bila prva preiskovalna komisija v zvezi z nedovoljeno trgovino z orožjem.
Po moji oceni je bilo opravljenih vsaj 40 razgovorov z operativci, ki so tako ali drugače sodelovali v »strategiji vojaške pomoči« Hrvaški ter Bosni in Hercegovini, napisano je bilo končno poročilo in posredovano predsedniku vlade dr. Janezu Drnovšku. Tega poročila slovenska javnost in davkoplačevalci še niso videli.
Zato predlagam, da bivši predsednik Milan Kučan (še živ) iz stvarne in krajevne pristojnosti, saj se je »strategija« dogajala v resorju, katerega vrhovni poveljnik je bil prav on, naredi vse potrebno, da se ugotovi, kaj je s poročilom in kje je. Obenem pa naprošam vse, ki smo pri tej preiskavi sodelovali (Marjan Miklavčič, Andrej Osterman, Brane Lukač, Damjan Režek, Slavko Rečnik in drugi), da končno sklenemo zgodbo o nedovoljeni trgovini z orožjem in dovolimo mladi Sloveniji, da svobodno zadiha...
Vid Drašček, Vrhnika
obsojeni kriminalec Janez Janša. Trgovina z orožjem še čaka svoj epilog!